Sunday, November 7, 2010

Kopi Putih Ipoh

Adalah tidak sah sekiranya  kedai-kedai kopitiam tempatan ni tak memperkenalkan Ipoh white coffee di kedai-kedai mereka. tapi kenapa mesti ipoh? bukan kopi negeri atau daerah lain?  Atenye yong sebab sedap lah weh!

Kaedah penggorengan kopi Ipoh membabitkan mentega yang menjadikan kopi Ipoh punya rasa lemak-lemak yang best dan mungkin disebabkan mentega, kopi ipoh menjadi putih seperti penduduk-penduduk Sungai Rokam. (Jayzuan orang Simpang Pulai)

 di yakini mentega yang digunakan tidak menggemukan. Jadi jangan risau. Nikmati secawan kopi putih Ipoh dengan tenang dan relaks ok!

Friday, November 5, 2010

ketika negeri terengganu baru nak ada panggung wayang, bandaraya ipoh dah ada 60 tahun lebih awal..

sebelum wujudnya tgv di kinta city dan gsc di ipoh parade, bandaraya ipoh telah mempunyai 4 panggung wayang.



tapi kini semua panggung ni dah jadi kedai runcit tak pun kedai baju.

harap pihak dbi prihatin dengan bangunan-bangunan rare sebegini. jangan bagi ianya terus musnah.

takkan nanti kita nak cerita pasal tgv je kat anak cucu? rupe hawo!