Wednesday, September 28, 2011

Poskad


Dikhabarkan oleh orang-orang lama, selepas berjaya mencipta setem, Perak kemudiannya muncul pula negeri pertama di Tanah Melayu yang mengeluarkan poskad.

Negeri-negeri lain ketika itu dikhabarkan masih lagi menulis surat di atas daun talas atau kulit babi hutan.

Ada pun dengan terhasilnya poskad ini, dapatlah orang-orang negeri Perak melekatkan setem yang mereka beli tadi.

4 comments:

  1. ada tak picca piskad yg pertama? suka kalo dpt tgk :)

    ReplyDelete
  2. bijak. Kalau print poskad dulu sebelum setem pasti terpinga2 juga.

    ReplyDelete
  3. tapi skang kenapa xde poskad gmbr ipoh? sedihla. susah nak kenalkan ipoh kat kwn luar negara. atau aku memang terlepas pandang. owner2 blog ni xnk buat ke?

    ReplyDelete
  4. orang perak memang superb ah!!!

    ReplyDelete